Stowarzyszenie Mariański Ruch Inicjatyw Ekonomiczno-Społecznych w Puszczy Mariańskiej ma powody do dumy. Udało się wywalczyć pieniądze na zorganizowanie kolejnej edycji festiwalu smaków oraz powstanie ścieżki edukacyjnej w Krainie Czarnego Bzu.

Dofinansowanie na pierwszy z projektów wyniosło blisko 10 tys. złotych, na drugi 14 tys. złotych.

Umowa została podpisana w zeszłym tygodniu, festiwal smaków odbędzie się we wrześniu.

Tym razem impreza ma się odbyć w Krainie Czarnego Bzu, gdzie powstaną tablice informacyjne o właściwościach roślin, ich życiodajnej mocy.

Staramy się nie tylko aktywizować lokalne koła gospodyń wiejskich czy stowarzyszenia oraz gospodarstwa, dbamy też o to by pozyskiwać coraz większą wiedzę dotyczącą lokalnej kuchni, tego w jaki sposób dbali o zdrowie i leczyli choroby mieszkańcy dawnej Puszczy – mówi Katarzyna Niewczas z MRIES-u.

Przecież nie chodzili po leki do apteki a wykorzystywali zioła, czy inne produkty, chcemy o tym mówić

podkreśla.

Dwa gospodarstwa z terenu gminy, w tym państwa Wioletty i Dariusza Marcinowskich czy Kraina Czarnego Bzu Teresy i Andrzeja Lubeckich od lat dbają o produkty tradycyjne.

W ramach projektu na jaki udało się pozyskać dofinansowanie odbędą się warsztaty zielarskie.

Dzięki temu mieszkańcy będą mogli poznać tradycje lokalne, zasmakują dań jakie kiedyś serwowano na lokalnych stołach.

Ludzie wtedy żywili się tym co mieli na polu lub tym co wyhodowali

przypomina Katarzyna Niewczas.

Dzięki warsztatom będzie można poznać receptury lokalnych dań, ale też zastosowanie ziół w kulinariach i lecznictwie.

Warsztaty odbędą się pod hasłem „Z łąk i pól na nasz stół".

Co ciekawe w gminie Puszcza Mariańska jest najwięcej na Mazowszu zarejestrowanych produktów tradycyjnych, które zostały wpisane na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wśród nich wiele dań przyrządzanych na bazie receptury państwa Marcinowskich.

Warto wymienić:

1. Likier jajeczny Radziwiłłowski

2. Chleb razowy ciemny z Radziwiłłowa

3. Bolimowski gołąb nadworny Ryś

4. Makaron Radziwiłłowski

5. Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej

6. Jaja z Radziwiłłowa (kur zielononóżek kuropatwianych)

7. Kapłon staropolski z Radziwiłłowa

8. Masło klarowane z Radziwiłłowa

9. Masło śmietankowe z Radziwiłłowa

10. Pasta rybna z Radziwiłłowa

11. Półgęsek

12. Rosół dworski

13. Ślimak winny z Radziwiłłowa

14. Śledzie w oleju z Radziwiłłowa

15. Kompot z jabłek z cynamonem

16. Pularda mazowiecka

17. Kogutki z Radziwiłłowa

18. Perliczki z Grabiny Radziwiłłowskiej

19. Karp w zalewie z rzeki Rawki

20.Węgorz w zalewie z rzeki Rawki